Lite vinkunskap!

Vad roligt det är att starta den här vinblogg, tydligen kan inte jag kalla det vlogg, för det där med vlogg är när man ”bloggar” i form av videos, jag ville ha ensamrätt på att min ”vlogg” skulle vara med V, för Vin… men men.

Ja, där spårade det lite i välkomnandet haha, men hej igen, varmt välkomna att läsa mer om livets gåva till människan, det vill säga det där goda druvjuicet a.k.a. VIN! (A.K.A står för engelskan Also Known As, för er som inte vet det). Jag som ska driva den här bloggen är en JÄTTEKÄND vinkonnässör… ok inte så känd kanske, det är mer så att jag vill bli det och det kanske är så att jag har varit i mitt liv på EN enda vingård i somrars när jag fick möjligheten till det och att jag kanske har gått nån kurs i vinprovning men hey! Det där borde räknas eller?

Jag tänkte prata lite om hur man gör vin hemma!

Det finns mer än vindruvor du kan använda för att jäsa lite vin i ditt hem, du kan göra det av frukt och bär, du kan göra vin (eller likörer) av körsbär, apelsin och citron, exempelvis.

Vad behöver du? Socker, jäst, jästnärsalt, vinsvavla, enzym och vatten. Visst kan det låta lite svårt med att hitta enzym, vinsvavla och såna grejer men tro mig, det är så lätt att hitta.

Sen behöver du även en jäshink, vinjäst, hävert , jäsrör, sockermätare, flaskor så klart, kork och en vinkällare. Så vad ska du göra?

  • Sterilisera all din utrustning först, det säljs medel för sån detaljera sterilisering. Diskmedel är inte tillräckligt!
  • Du ska krossa ordentligt vare sig det är vindruvor eller bären. Blanda det med vinjästen, jästnärsalt och vattnet. Använd gärna vinjästen.
  • Tillsätt socker och rör om, det ska stå i några dagar till Lé Sugar har blivit delikat alkohol.
  • Smaka av efter ett par dagar, känns vinet torrt och inte söt är det färdig att läggas i flaskor. Viktigt här att du tillsätter jäststopp eller vinsvavla så du stoppar jäsningen.
  • Låt stå några dagar och njut sen.

Som du ser är det enkelt att göra vin, lika enkelt som det är med Göta Energi, det enkla valet när det kommer till el. För ja, el behöver du också, så du kan sitta med lite halvdraget ljus, en bra bok och en skön filt du kan ha när du sitter i fåtöljen och läser en bra stund med ditt vin i handen.