Vinprovning

Varför vill man ha en vinprovning? Ju men hör ni, att man vill ha vinprovning handlar helt enkelt om att vilja lära sig mer om just det vinet man drycker. Idag tillverkas mängder och mängder med viner världen runt och det är många spännande historier bakom varje vin. Vinprovning handlar helt enkelt om det, att lära sig om vinets historia, var odlas druvan och hur går själva produktionen till. En annan anledning till vinprovningen och självklart det viktigast är att tillämpa en vinmetodik där man går in mer djup i vinets doft, smak och utseende.

Vad ska du tänka på om du vill ha en liten god vinprovning?

Det första jag tänker på är: GLASET. Du kanske sitter där hemma med ett set vinglas som du fick från din kära farmor men hur stora är dessa glas? Har du sett att på vissa restauranger har de rätt stora vinglas? Ju större vinglaset ju mer arom den fångar in, speciellt när du snurrar på vinet i glaset.

När du sen testar ditt vin bör du kunna följande termer om du vill prata smaker. Ord som frisk, fräscht, smakrikt, gott, uppfriskande, fruktig, exotisk, sött, syrligt, russinliknande, viss strävhet. Dessa är några ord du kan använda för att prata om just hur ditt vin smakar men själva vinprovningen handlar även om dofter eller arom som det också heter men vilka ord kan man använda när man pratar om vin, mullig, sval, intensiv, rökig doft, chokladtonad, fyllig, mörkt bärig.

Säg att du testar ett vin som är från Spanien, där brukar tempranillo-druvan vara en vanlig druva som används i många viner, så¨hur kan det låta när man testar vinet?

Hmm oj vilka goda dofter det finns här, det är svalt men rätt intensiv, jag kan även känna att vinet är chokladtonat i sin arom, vad gäller smaken så kan jag uppleva att det är något fruktig med viss strävhet.

Så kan det se ut!
Hoppas det här hjälper något!

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Vinprovning